сряда, 1 септември 2010 г.

Декупаж - салфетна техника

Декупаж (decoupage) – от фр. в превод означава “изрязвам“ или казано с други думи изготвяне на колаж или хартиена апликация.

Декупажът е приложно изкуство, при което се изрязва мотив или изображение от различен материал (предимно хартия, но също така и дърво, кожа или тъкан). След това мотива се залепя или с помощта на различни техники за декупаж се прикрепя върху дадената повърхност за декориране (дърво, метал, плат и пр.)

Прилага се основно върху предмет, като малка кутийка, чиния, ваза, свещ или елемент от обзавеждането - шкаф например.

След като изядохме толкова вкусните бонбони Ferrero Rocher, които една зелена фея долетя и ми подари, остана една хубава пластмасова прозрачна кутийка. Грабнах една салфетка, не знам защо избрах зелената :) ;), взех лепилото за декупаж с бяла акрилна боичка и за няма и час направих въпросната красота :) ;)


Хубаво е да знаете, че каквато и повърхност да декорирате, трябва първо да сте положили светла основа или най-добре – бяла (използва се бяла акрилна боя, но почти същият ефект ще постигнете и с обикновен бял латекс). Това е необходимо, за да може желаните от вас мотиви, които ще апликирате, да изпъкнат и да запазят естествения си цвят. В противен случай обаче, цветовете няма да са наситени, а ще стоят бледи и някак ефирни. По-скоро като избелели. Ако предметът, който ще декорирате, е бял на цвят работата ви се улеснява, защото не е нужно да го боядисвате предварително.


След като кутийката е с нанесен бял цвят и вече изсъхала е ред на залепването на салфетката. Тя е на няколко пласта, обикновено три и махаме най-горният, на който е печата. Изрязваме това, което искаме да апликираме, полагаме го върху кутията и с четка и лепило за декупаж нанасяме отгоре й. То попива и залепва фината хартия за пластмасата. Важно в случая е да започнем да нанасяме лепилото от центъра към краищата, за да не се образуват бръчки, въздушни мехурчета или деформация на салфетката. Не след дълго лепилото изсъхва и получаваме за нула време апликация върху предмета.





2 коментара:

  1. Въпросната фея хич и не подозираше, че от тази малка бонбониера ще се роди такава сладичка кутия за съкровища с жабоци принцове на нея! :)

    ОтговорИзтриване